Ergonomie in het 1,5 meter kantoor

Beschrijving

Hier volgen 10 tips:

Introduceer éénrichtingsverkeer

Om passage op de gangen te vermijden, is éénrichtingsverkeer een efficiënte maatregel. Ook voor de trappen kan dit toegepast worden. De ene trappenhal om te stijgen, de andere om te dalen. Het principe van éénrichtingsverkeer stimuleert ook bewegen. Het is een welgekomen afwisseling tussen het vele zitten.

Stimuleer trapgebruik

Afstand houden in de lift betekent veelal maximum 1 persoon per lift. Door de medewerkers richting de trap te begeleiden, zal deze ook meer gebruikt worden. Bij voorkeur is er ook éénrichtingsverkeer. Indien dit niet lukt, zijn er afspraken nodig. De medewerker die stijgt heeft voorrang. De medewerker die daalt, wacht even op het tussenplatform om de collega te laten passeren.

Zorg voor verse lucht

Een goede ventilatie is een basisvereiste op kantoor. Niet alle ventilatiesystemen echter hebben een aanvoer van buitenlucht. Extra ventileren door ramen te openen, is een makkelijke oplossing. Elke drie uur een kwartier het raam openzetten, is daarbij een goede vuistregel. Doordat er al minder personen per oppervlakte zijn, zal de concentratie CO2 in de ruimte automatisch lager zijn. Win-win.

Vaste werkplekken

Gedeelde werkplekken vragen speciale aandacht. Laat medewerkers op één vaste plek per dag werken. Gedeelde werkplekken dienen voorzien te zijn van reinigingsmateriaal. Op het begin en einde van de shift, dient men zelf de tafel en scherm te reinigen. Muis en toetsenbord dienen individueel te zijn. Die kan men meenemen naar waar men werkt, ook thuis.

Vergader op afstand

Een voordeel van de lockdown is dat iedereen meer vertrouwd is geraakt met online vergaderen. Dat kan ook nog op kantoor. Toch is een reden om naar kantoor te komen, ook het sociaal contact. Fysiek vergaderen kan met een tussenafstand van 1,5 meter. Door vergaderstoelen weg te halen in een geschrankte opstelling, kan men elkaar terug ontmoeten.

Lees via onderstaande URL de overige tips

Scroll naar top